محله سردشت، ظرفیتی برای توسعه گردشگری و صنایعدستی فردوس
رئیس اداره میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی شهرستان فردوس گفت: محله تاریخی سردشت، ظرفیتی برای توسعه گردشگری و صنایعدستی فردوس است.
بهگزارش روابطعمومی اداره میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی خراسان جنوبی، کاظم شبنمزاده با بیان اینکه محله تاریخی سردشت جزء ۵ محله شهر تون بوده که در جریان زلزله سال ۱۳۴۷ تخریب شده است، گفت: در این زلزله ۴ محله شهر تون را از دست دادیم و تنها بخشی از سردشت با ۱۴ هکتار مساحت به عنوان نمایی از معماری این دیار باقی ماند.
رئیس اداره میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی شهرستان فردوس، با اشاره به وجود آثار دوران صفوی تا قاجار و پهلوی در محله تاریخی سردشت، افزود: در این محله تاکنون ۱۱ خانه و ۴ اثر بنایی دیگر به ثبت ملی رسیده که میتوان به خانههای کباری، یاحقی، بدیعی، معزی، افراشته، صدرالسادات و… به عنوان آئینه تمام قد معماری اصیل تون اشاره کرد.
او با اشاره به ایجاد نمایندگی میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی شهرستان فردوس در سال ۸۳، تصریح کرد: از سال ۸۶ کار آواربرداری معابر و پاکسازی منازل در سردشت آغاز شد و طی سالیان قبل نه تنها اقدامی برای مرمت و احیاء این محله تاریخی صورت نگرفته بود بلکه برخی مالکین، واحدهای دامداری برای خود راهاندازی کرده بودند.
شبنمزاده، با بیان اینکه از سال ۸۶ تا ۹۳ سه نمونه از بناهای شاخص محله تاریخی سردشت شهر تون آواربرداری، استحکام بخشی و نجات بخشی شد، ادامه داد: برخی وراث نیز در همکاری با میراثفرهنگی بناهای تاریخی بجا مانده را اهداء کردند.
رئیس اداره میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی شهرستان فردوس با بیان اینکه یکی از گرههای جدی در محله تاریخی سردشت وجود دامداریها است، افزود: در رابطه با بازگشت ارزش مکان این محله پیگیریهای زیادی انجام شد تا سایت دامداری برای انتقال دامها از این محله راهاندازی شود که خوشبختانه رقم خورده است و منتظر همکاری مالکان هستیم.
او با بیان اینکه طی سالهای ۸۶ تا ۹۸ نیز کارهای زیادی همچون ایجاد راه دسترسی برای گردشگران صورت گرفت، تصریح کرد: طی نجاتبخشی محله تاریخی سردشت، حفظ و مرمت بناها نیز انجام شده و اخیرا عملیات برقرسانی به این محله آغاز شده است و امیدواریم مالکان برای بازگشت ارزش مکان به این ظرفیت گردشگری همکاری کنند.
شبنمزاده با بیان اینکه میراثفرهنگی در نظر دارد با تأمین زیرساختها مانند برق در جذب همکاری مالکان گام بردارد، ادامه داد: مالکان میتوانند اماکن را جهت توسعه حوزههای گردشگری و بومگردی، صنایعدستی و کارگاههای اقتصادی، راهاندازی کافه کتاب برای برگزاری انجمنهای ادبی و هنری، خانه هنرمندان، مراکز رشد کودکان با کاربری فرهنگی و گالریهای هنر مانند معرفی و تولید پوشاک اصیل شهر تون و دیگر موارد مشابه، بکارگیری کنند.
رئیس اداره میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی شهرستان فردوس با بیان اینکه در این رابطه تاکنون دو متقاضی همکاری به میراثفرهنگی مراجعه کردهاند، اظهار داشت: چنانچه مالکان خود تمایلی به همکاری در حوزه گردشگری و صنایعدستی در محله تاریخی سردشت نداشته باشند میتوانند ملک خود را به سرمایهگذاران واگذار کنند تا بتوان از ظرفیتهای خاص این محله به خصوص معماری آن به نفع شهرستان استفاده کرد.