پایان یک فصل مرمت باغ تاریخی گلشن طبس
رئیس اداره میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی شهرستان طبس از پایان یک فصل دیگر از مرمت باغ تاریخی گلشن خبر داد.
بهگزارش روابطعمومی اداره کل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی خراسان جنوبی، محمد عرب بیان کرد: با پیگیریهای صورت گرفته مبلغ ۸۷۰۰ میلیون ریال از محل منابع ملی برای تکمیل عملیات مرمتی این باغ تاریخی ارزشمند اختصاص یافت.
رئیس اداره میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی شهرستان طبس افزود: جمعآوری آجر فرش فرسوده یک از راهروهای اصلی ضلع شرقی، زیرسازی مناسب، اجرای خرند آجری، اجرای فنداسیون پایههای روشنایی، لولهگذاری و کابل کشی و آجر فرش مجدد و بندکشی از اقدامات مرمتی پیش بینی شده در این مرحله بوده که به اتمام رسیده و پایههای روشنایی نیز با همکاری شهرداری در حال نصب است.
او گفت: باغ گلشن یکی از باغهای نادر ایرانی، بسیار زیبا و تاریخی که آب دائمی در آن جریان دارد و طراحی آن بر اساس نمونه چهار باغ و برگرفته از آیات قرآنی درباره بهشت است. دو نهر آب روان ودائمی در آن جریان دارند و متعلق به دوره افشاریه – زندیه است که توسط میرحسن خان، سومین حاکم طبس، از سلسله خوانینی که به وسیله نادرشاه به حکومت طبس منصوب شد، در سال ۱۲۱۸ ه. ق ساخته شده است.
عرب افزود: طرح این باغ برگرفته از معماری اصیل باغهای ایرانی است و جریان آب دائمی در طراحی و تقسیمات آن تاثیر زیادی داشته است. خطوط اصلی باغ شامل دو خیابان عمود برهم که سطح باغ را به چهار مربع بزرگ تقسیم میکند و هر یک از این مربعها مجددا به چهار مربع کوچکتر تقسیم میشوند و هر کدام از این فضاها به کاشت گونهای از درختان اختصاص یافته که تنوع گونههای گیاهی باغ گلشن در نوع خود بینظیر است.
رئیس اداره میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی شهرستان طبس ادامه داد: آب ورودی به باغ معروف به نهرین از ورودی شرقی وارد فضایی بنام بخش آب (بخشو) شده و به دو قسمت مساوی تقسیم و در طول باغ طی مسیر میکند. در مرکز باغ استخر بزرگی قرار دارد که جریان پلکانی آب از دو طرف آن عبور میکند و قسمتی از آب وارد حوض شده و فوارههای طبیعی و خوش تراش آن را به صدا وادار ساخته و فضایی بسیار دلنشین فراهم آمده که دل هر بینندهای را میفریبد. جریان آب نهرین پس از گذر از استخر در انتهای مسیر یعنی ورودی اصلی باغ به هم میپیوندند و در ورودی باغ مجدداً وارد فضای بخش آب شده و در اختیار کشاورزان قرار میگیرد.
او اذعان کرد: طول باغ از در ورودی تا انتهای محور ورودی ۲۶۶ متر و پهنای آن ۲۶۰ متر است. مساحت باغ ۷۴۵۰۰ متر مربع است. طرح باغ به احتمال زیاد در یک نخلستان پیاده شده است؛ زیرا درختان خرما در آن به صورت پراکنده و بدون نظم خاصی وجود دارند. ساختمان سر در باغ گلشن که یکی از بناهای شاخص شهر و از منظرگاههای مهم شهر بوده و منظره باغ و شهر از ایوانهای آن دیده میشده است در زلزله سال ۱۳۵۷ ه. ش بصورت کامل ویران شده بود؛ اما در سالهای اخیر توسط میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی مرمت و بازسازی شده است.
عرب همچنین گفت: این بنای زیبا که با شماره ۱۳۱۰ در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده، میتواند یکی دیگر از آثار ثبت جهانی در شهرستان طبس باشد و ثبت آن بهعنوان باغ جهانی گیاهشناسی در دست بررسی و اقدام است. البته کارهای زیادی میبایست در این راه انجام شود و تکمیل مرمت این باغ ارزشمند به اعتباری بالغ بر ۲۰۰ میلیارد ریال نیاز دارد که با کمک ویژه مسئولان استان و شهرستان این موضوع قطعا قابل انجام است.