با حضور معاون صنایعدستی کشور طرح پژوهشی صنایعدستی خراسان جنوبی رونمایی شد
آیین رونمایی از طرح پژوهشی ادارهکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی خراسان جنوبی در سی و هفتمین نمایشگاه ملی صنایعدستی تهران با حضور معاون صنایعدستی کشور و هنرمندان و صنعتگران خراسان جنوبی برگزار شد.
بهگزارش میراثآریا، مریم جلالی در آیین رونمایی طرح پژوهشی طراحی مدل و پیادهسازی زنجیره ارزش راهبردی سنگهای قیمتی و نیمه قیمتی در استان خراسان جنوبی گفت: زنجیرهها کامل کننده تلاشها هستند و دانش و توانش باید کنار یکدیگر باشند.
معاون صنایعدستی کشور افزود: تلاش هنرمندان باید به مستند دانشی تبدیل شود و تحقیقات دانشگاهی میتواند به معاصر شدن، بروز شدن و توسعه صنایعدستی کمک کند.
او گفت: به امید اینکه صنایعدستی همان طور که ظرفیت توسعه دارد به زنجیره ارزش و ادبیات توسعه هم وصل شود و شاهد پیشرفت و توسعه صنایعدستی باشیم.
مدیرکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی خراسان جنوبی گفت: طراحی مدل و پیادهسازی زنجیره ارزش راهبردی سنگهای قیمتی و نیمه قیمتی در استان خراسان جنوبی با همت مرکز پژوهشی زمین شناسی پارس آرین زمین به مبلغ 1970میلیون ریال در بهار 1403 به پایان رسید.
هادی شاهوردی افزود: این پژوهش در راستای اجرای طرح ملی زنجیره های ارزش راهبردی وزارت کشور برای 31 استان، به عنوان یکی از اولویتهای پژوهشی خراسان جنوبی مطرح و از محل اعتبارات بند(ج) تبصره ۹ قانون بودجه سال ۱۴۰۲ به تصویب شورای برنامهریزی و توسعه استان رسید.
مدیرکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی خراسان جنوبی ادامه داد: زنجیرههای ارزش راهبردی برای هر استان دو زنجیره، با پژوهشهای اولیه از سوی استانداریها و همکاری دستگاههای اجرایی مشخص و پس از اخذ تأییدیه وزارت کشور به استانها برای اجرا ابلاغ میشود.
او ادامه داد: دراین راستا برخی از طرحها به صورت ملی و برخی به صورت استانی از سوی استانداریها در حال پیگیری هستند که دو زنجیره ارزش راهبردی زرشک و سنگهای قیمتی و نیمه قیمتی برای استان خراسان جنوبی در سال 1402 تصویب شد.
مدیرکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی خراسان جنوبی اذعان کرد: استان مرزی و کویری خراسان جنوبی از نظر دارا بودن مواد معدنی در کشور جایگاه ممتازی دارد به گونهای که از ۶۵ نوع ماده معدنی شناخته شده در ایران، ۵۰ نوع آن در خراسان جنوبی وجود دارد. یکی از مواد معدنی موجود در خراسان جنوبی انواع سنگهای قیمتی و نیمهقیمتی یا همان گوهرسنگها است که در سراسر این استان گسترده شده است. تاکنون پنج نشان جغرافیایی فلورین طبس، عقیق فردوس، عقیق شجر زیرکوه، عقیق پاییزه سه قلعه و گارنت نهبندان در حوزه گوهرسنگ خراسان جنوبی ثبت ملی شده است.
او گفت: همچنین روستای “خور” واقع در شهرستان خوسف استان خراسان جنوبی به عنوان روستای ملی گوهرسنگها در کشور به ثبت رسیده است.
شاهوردی تاکید کرد: موضوع مهم گوهرسنگها، درآمدهای اقتصادی و اشتغال، بهویژه اشتغال خانگی است که با سرمایهگذاری چند میلیونی میتواند در کنار بازاریابی آن، برای رونق اقتصاد خانوارها نقش بسیار موثری ایفا کند و تاکنون نزدیک به دو دهه از توسعه تراش گوهرسنگها از طریق راهاندازی کارگاههای تولیدی و اشتغال خانگی در جهت ایجاد ارزش افزوده برای این مواد معدنی و جلوگیری از خامفروشی آنها گذشته است. اما اقدامات انجام شده نتیجه مثبت قابل قبولی را به اثبات نرسانده است.
مدیرکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی خراسان جنوبی اظهار کرد: صنعت گوهر سنگ امروز به منبع درآمد بالایی برای بسیاری از کشورها تبدیل شده است، که درآمد میلیاردی از این محل و اشتغال وسیع در حوزه آن دارند. بخش زیادی از اشتغالزایی در این بخش از طریق حمایت از توسعه مشاغل خانگی، صدور مجوز برای کارگاههای تولیدی و توسعه آموزش ها در مناطق مختلف استان محقق شده و ادامه دارد.
او گفت: این پژوهش به شناخت فرصتهای کلیدی زنجیره ارزش گوهرسنگها در خراسان جنوبی با نگاهی بر ظرفیتها و پتانسیلهای آن در سطح کشور و کشورهای همسایه از جمله وجود ذخایره غنی انواع سنگهای قیمتی و نیمه قیمتی در استانها و کشورهای همسایه از جمله افغانستان و پاکستان، بهبود فرآیندهای استخراج گوهرسنگ، بهبود روشهای طراحی و پردازش گوهرسنگ، بهینهسازی زنجیره تأمین، ایجاد سیستمهای کنترل کیفیت گوهرسنگ و بهبود فرآیندهای بازاریابی و برندسازی و … در تقویت زنجیره ارزش راهبردی گوهر سنگ ها اشاره دارد.
شاه وردی گفت: در این پژوهش به توسعه فعالیتهای با ارزش افزوده بالاتر و هزینه کمتر، شناخت حلقههای مفقوده و حرکت به سمت حلقههای دارای ارزش افزوده بیشتر و ایجاد ساز و کاری برای مدیریت فرآیندهای درون زنجیره ارزش که از جمله عوامل مهم در ارتقای عملکرد این محصول راهبردی استان است اشاره و در انتها به ارائه مدل پیشنهادی برای اجرا و پیاده سازی این زنجیره پرداخته شده است.