آئین و مراسم عناب ته کنی در خراسان جنوبی
میوه عناب به همراه زرشک و زعفران از محصولات استراتژیک استان خراسان جنوبی بوده که با آب و هوای استان و همچنین روستاهای اطراف سازگار می باشد. به طوری که حتی در اغلب خانه ها درخت عناب می کارند و سالانه محصول خوبی می دهد. همچنین در روستاهای اطراف به خصوص روستاهای شهرستان بیرجند، خوسف، سربیشه، درمیان، ….. درخت های عناب فراوان وجود دارد. میوه عناب به صورت تازه و خشک مصرف می شود. در فرهنگ خراسان جنوبی عناب به عنوان آجیل همراه با دیگر میوه های خشک شده مانند توت خشک، برگه زردآلو، برگه هلو برای پذیرایی از مهمان استفاده می شود. عناب خواص دارویی هم دارد و به صورت دمنوش استفاده می گردد. در بیشتر روستاهای استان تکان دادن و جمع آوری عناب با آیین و مراسم خاصی انجام می شود. یک روز برای تکان دادن عناب از طرف اهالی مشخص می شود و در ابتدا با سپند دود کردن و درود فرستادن بر پیامبر و ائمه اطهار آغاز می شود همچنین در مدت تکان دادن و جمع کردن عناب خواندن دوبیتی های محلی و حرف دل خود را به نشانه شادمانی و شکرگزاری از خالق و روزی رسان بازگو می کنند و بقیه افراد هم به گوش دادن جان می سپارند. در تمام مراحل جمع آوری حضور زن ها و بچه ها که یارویاور خانواده در امور کشاورزی هستند محسوس است. این مراسم با شماره 2228 در فهرست میراث معنوی کشور (ناملموس) به ثبت رسیده است.