ژئوپارک جهانی طبس
ژئوپارک جهانی طبس با مساحت ۲۲۷۷۱ کیلومتر مربع در شمال غربی استان خراسان جنوبی و در مسیر ارتباطی جنوب و غرب به شرق و شمال شرق ایران، در منطقهای با اقلیم بیابانی همراه با آب و هوای گرم و خشک قرار دارد.این ژئوپارک ۳ بخش مرکزی، دیهوک و دستگردان را در بر میگیرد. تنوع بالای پدیدههای کمنظیر زمینشناسی موجب شده تا این منطقه در میان زمینشناسان به «بهشت زمینشناسی ایران» مشهور شود.
در این ژئوپارک، سیر تحولات کره زمین از بیش از ۵۴۰ میلیون سال پیش (پرکامبرین) تا حدود ۱۰۰ میلیون سال پیش (اوایل کرتاسه) را بدون کمترین وقفه زمانی میتوان مشاهده کرد.
رشته کوه زیبای شتری در بخش شرقی شهرستان طبس با طول بیش از ۲۰۰ کیلومتر، ایران مرکزی را از بیابان لوت جدا کرده و اختلاف ارتفاع ۲۲۰۰ متری را با شهر طبس را ایجاد نموده است. در کنار این رشته کوهها و کوهستانهای مرتفع، مناطق پست و هموار کویری نظیر کویرهای گسترده، تپههای عظیم ماسهای ریگ شُتران، صحرای زیبای طبس و پلایاها با جاذبههای منحصر به فرد و همچنین سرزمین آذرین پشته سیاه، بر جذابیت این منطقه افزودهاند. درههای مشهور کال جنی، کال سردر و کال تفتو با جریان دائمی آب در بستر آنها، چشمههای آبگرم، معادن نوین و کهن، ریختهای فرسایشی و زمینساختی نیز از زیباییهای این ژئوپارک هستند.
ژئوپارک جهانی طبس در کنار جایگاه مهم در زمینشناسی ایران، ظرفیتهای زیستمحیطی، تاریخی و فرهنگی را نیز در خود جای داده است. باغ تاریخی گلشن به عنوان نمونهای شاخص از باغهای ایرانی با قدمتی حدود ۲۵۰ سال، آستان مبارک امامزاده حسین ابن موسی الکاظم برادر امام رضا (ع)، ارگ کهن طبس، سد کهن کریت، طاق شاه عباسی به عنوان شاهکار مهندسی و معماری پیشینیان، کاروانسراها، مدارس، مساجد و آب انبارها بخشی از مهمترین بناهای فرهنگی ـ تاریخی این ژئوپارک به حساب میآیند.
ارزشهای زیستمحیطی ژئوپارک از جمله پناهگاه حیات وحش نایبندان به عنوان بزرگترین پناهگاه حیات وحش ایران و زیستگاه یوزپلنگ آسیایی، رویشگاه جنگلی سنو و بزرگترین رویشگاه آنغوزه شیرین ایران، آن را به عنوان میراث طبیعی ارزشمند در ایران مطرح کرده است.
در ژئوپارک جهانی طبس، روستاها و مناطق نمونه گردشگری نظیر خرو، کُریت، اِصفَهک، نایبند، پِیکوه، پیرحاجات، اسفندیار، سُرُند و مُودر، اِزمیغان و دهها روستای دیگر همراه با اقامتگاههای بومگردی پذیرای گردشگران هستند.
باسلام و تشکر
خواهشمند است با توجه به اینکه ژئوپارک طبس ثبت جهانی شده است در تمامی متن, عنوان ژئوپارک طبس به ژئوپارک جهانی طبس تصحیح شود.
سلام و عرض ادب
تشکر از شما، پیشنهاد شما در محتوای وبسایت اعمال شد.