تجلیل از میرآبهای آبگیری آب انبارهای شهر سرایان
مراسم تجلیل و عرض خدا قوت به میرآبهای آبگیری آب انبارهای شهر سرایان که عهده دار آبگیری آبانبارهای این شهر در سردترین روزهای زمستان هستند، برگزار شد.
بهگزارش روابطعمومی ادارهکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی خراسان جنوبی، تجلیل و قدردانی از میرابهای شهرستان سرایان با حضور امام جمعه، مسئول شورای سیاستگذاری ائمه جمعه استان، امامان جمعه شهرهای آبسک و سه قلعه، رییس سازمان تبلیغات اسلامی، فرماندار و معاون عمرانی فرمانداری و همچنین مسئولین ادارات جهاد کشاورزی، آب و فاضلاب، برق و مخابرات، شهردار، اعضای شورای اسلامی شهر و با حضور پرشور مردم برگزار شد.
آبگیری آبانبارها همه ساله از اوایل دیماه در شبهای سرد زمستان علیالخصوص چله زمستان انجام میشود بدینترتیب که گروهی از مردم که این سنت حسنه را که از پدرشان به ارث بردهاند و به میرآب معروف هستند اقدام به انجام آبگیری آبانبارها میکنند.
در سرایان هنوز بسیاری از آبانبارهای قدیمی بر خلاف آسیابهای آبی در گوشه و کنار شهر بر جای ماندهاند و این سازههای باشکوه و هنرمندانه هنوز هم کارکرد خود را در این شهرستان از دست ندادهاند.
آبانبار یک مکان مردمی و مورد استفاده همگان است و افراد با همکاری یکدیگر، آبی را که از سال گذشته در آبانبار باقی مانده و گل و لایی که کف مخزن آب انبار انباشته شده را تخلیه میکنند. در سابق مخازن با استفاده از نیروی حیوانات و چرخ و هماکنون به وسیله پمپ تخلیه میشود. مخزن آب انبار دارای یک شیر تخلیه است این شیر حدود 60 سانتی متر بالاتر از کف نصب شده اما در کف آن هم یک لوله سفالی به نام تن بوشه (لوله سفالی برای انتقال فاضلاب) وجود دارد که برای تخلیه آب باقی مانده و گل و لای آن استفاده میشود. افرادی که برای تمیز کردن داخل مخزن انتخاب می شوند از طریق پنجره منتهی به مخزن به داخل آن می روند و ورود به این مخزن عمیق با طناب میسر است.
پس از تمیز شدن داخل مخازن تمامی آبانبارها، مسیر جویهای آب تمیز میشود و آب سرد و گوارا از دو قنات زابری و تیربری، به مخازن آبانبارها هدایت میشود تا مردم شهر در تابستان گرم از این آب سرد و گوارا استفاده کنند.
این مراسم با شماره 1315 در فهرست میراث معنوی کشور (ناملموس) به ثبت رسیده است و در تقویم رویدادهای گردشگری جمهوری اسلامی ایران نیز با شماره 20209391 به ثبت رسیده است.