صنایع‌دستی

تولید ۲۷ هزار مترمربع چادر شب در خراسان جنوبی

معاون صنایع‌دستی اداره‌کل میراث‌فرهنگی خراسان جنوبی گفت: روستائیان خراسان جنوبی در ۹ ماه اول سال ۲۷ هزار مترمربع چادر شب بافتند.
به‌گزارش روابط‌عمومی اداره‌کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی خراسان جنوبی، حسنعلی فولادی بیان کرد: بیش از ۵۹۰ نفر در استان دارای مجوز تولید انفرادی در رشته چادر شب هستند.
معاون صنایع‌دستی خراسان جنوبی افزود: هر مترمربع چادر شب در حال حاضر ۱۵۰ هزار تومان به فروش می‌رسد.
فولادی گفت: در حال حاضر صادرات مستقیم در این رشته وجود ندارد و بیشتر به صورت چمدانی به کشور‌های اروپایی و کشور‌های همسایه ایران و حاشیه خلیج فارس، همراه مسافران و گردشگران به فروش می‌رسد.
او افزود: تولید چادر شب در شهرستان‌های نهبندان، قاینات، سربیشه، بیرجند و بشرویه است؛ مرکز اصلی تولید آن در حال حاضر شهرستان سرایان – روستای چرمه و روستا‌های اطراف آن است که رونق بیشتری دارد.
معاون صنایع‌دستی خراسان جنوبی گفت: مهارت چادر شب بافی روستای چرمه شهرستان سرایان به شماره ۱۴۵۳ به تاریخ ۲۱/۰۸/۱۳۹۶ در فهرست میراث فرهنگی ناملموس کشور ثبت شده است.
فولادی بیان کرد: بسترسازی و حمایت از حضور هنرمندان این رشته در نمایشگاه‌های داخل و خارج از استان، حضور در جشنواره‌های ملی و فرهنگی اقوام ایران زمین، برگزاری کارگاه‌های آموزشی و حمایت‌های تسهیلاتی از هنرمندان این رشته از جمله کار‌های انجام شده برای رونق این رشته بوده است.
او گفت: هنر- صنعت نساجی از شاخه‌های مزیت‌دار و فعال استان بوده که در قالب تولیدات مختلف پنبه‌ای، کرکی و پشمی در رشته‌های حوله‌بافی، مله‌بافی، چادرشب‌بافی، جاجیم‌بافی و برک‌بافی دارای قدمت صد‌ها ساله هستند و چادرشب در فرهنگ معین به پارچه‌ای اطلاق می‌شود که رختخواب در آن می‌بندند. چون در قدیم از آن در شب برای روانداز استفاده می‌شد آن را چادرشب نامیده‌اند.
فولادی افزود: به دلیل سبکی و سردی جنس چادر شب، اکنون نیز در بسیاری از خانه‌های شهری و روستایی بخصوص در فصل تابستان مورد استفاده قرار می‌گیرد. چادر شب، نوعی پارچه‌ی محلی زیبا و رنگارنگ است که به عنوان نوعی کمر پیچ برای مردان و زنان محلی، رختخواب بند (جابند)، ساک دستی، روتختی، روکرسی یا چادر زنانه و … استفاده می‌شود.
او ادامه داد: الیاف بکار رفته معمولاً ابریشمی یا پنبه‌ای و با رنگ‌های زنده و شاد و دارای نقش‌های هندسی چهارخانه و اکثراً با رنگ زمینه قرمز هستند. رنگ‌های غالب دیگر در بافت چادر شب عبارتند از مشکی و سبز که رنگ‌های دیگری از جمله آبی، زرد و گاهی بنفش در ترکیب با این رنگ‌های اصلی به کار می‌روند. ابعاد چادرشب معمولاً ۲×۲ بوده که از به هم دوختن سه یا چهار تکه پارچه (بسته به عرض پارچه تولیدی) به هم، از قسمت طول به دست می‌آید.
معاون صنایع‌دستی خراسان جنوبی گفت: چادرشب در خراسان جنوبی توسط دستگاه پارچه‌بافی (در اصطلاح محلی تون‌بافی) بافته می‌شود و بر اساس مستندات تاریخی مکتوب از قرون اولیه اسلامی در این استان پهناور (ایالت قهستان قدیم) تولید می‌شده است
فولادی افزود: این دست‌بافته در مناطقی از مرکز (یزد)، شمال (خراسان شمالی، گیلان و مازندران) و جنوب هرمزگان ایران از شهرت بیشتری برخوردار است، اما در اکثر نقاط کشور و نیز برخی کشور‌های دیگر تولید می‌شود؛ از این رو می‌توان آن را هنری فراملی خواند.

مشاهده بیشتر

روابط عمومی

آخرین اخبار و تازه‌های مختلف اداره‌کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان خراسان جنوبی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
fa_IRفارسی