ثبت فرش دستباف طرح سعدی مود استان خراسان جنوبی در فهرست میراث ملی کشور
معاون میراثفرهنگی ادارهکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی خراسان جنوبی از ثبت فرش دستباف طرح سعدی مود استان خراسان جنوبی در فهرست میراث ملی کشور خبر داد.
بهگزارش روابطعمومی ادارهکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی خراسان جنوبی، وحید بهفرنژاد، گفت: در جلسه شورای عالی ثبت آثار منقول کشور که روز یکشنبه 17 اردیبهشت 1402 در محل وزارت میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی برگزار شد فرش دستباف طرح سعدی مود استان خراسان جنوبی ثبت شد.
معاون میراثفرهنگی خراسان جنوبی بیان کرد: مود شهر کوچکی در 35 کیلومتری شرق شهر بیرجند باسابقه فرشبافی قبل از دوره صفویه است. تجدید حیات این هنر در این منطقه از اواخر دوره قاجار بوده که ازجمله بزرگترین مراکز فرشبافی در جنوب خراسان است.
بهفرنژاد افزود: فرش مود از فرشهای اصیل و قدیمی منطقه است که از سبک کلی فرش خراسان متأثر بوده و همراه با ویژگیهای محلی و منطقهای بهعنوان فرش شاخص منطقه شناخته میشود. طرح فرش سعدی طرحی ربعی است که توسط فردی به نام حسین دستجردی ساکن مود برای نخستین بار طراحیشده است.
معاون میراثفرهنگی خراسان جنوبی بیان داشت: در طراحی فرش، طراح نقشه را بر روی پارچه کرباس که خود خطکشی کرده میکشد سپس به نقطه کردن آنها میپردازد. این طرح لچک و ترنج است که درزمینه گلهای پیچدرپیچ مخلوط اسلیمی کارشده است. لچک، ترنج و زمینه هرکدام نقش مجزایی دارند و نقشها بههیچوجه درهم ادغام نمیشوند. ترنج آن به گل آفتابگردان و یا خورشید شبیه است که معمولاً سر ترنج یا سماور نیز دارد.
بهفرنژاد افزود: یکی از شاخصترین فرشهای بجای مانده از طرح سعدی یک قطعه فرش 12 متری است که در شهر بیرجند بافته شده است. گره این فرش نامتقارن لول باف است و تار و پود، رنگرزی گیاهی بارنگهای سورمهای لاکی و پیازی داشته و دارای یک حاشیه بزرگ و شش حاشیه کوچک است. اندازه دقیق این فرش 424 در 322 سانتیمتر است. این فرش امروزه در نمایشگاه فرشهای دستبافت باغ و عمارت جهانی اکبریه بیرجند نگهداری میشود.